čtvrtek 5. ledna 2012

Obrázky z Třeboně 2 – původně publikováno 15. října 2010

autor - Pavel Chlouba - více informací a kontakt na www.fotoflora.cz , pavelchlouba@gmail.com


V září jsem vás pozval na pomyslný minivýlet do Třeboně, podívat se jak daří trvalkovému záhonu, který jsme zakládali v jarní sezóně. A také jsem slíbil, že se na místo podíváme, jestli průběh počasí nezastaví vývoj na podzim kvetoucích druhů. Protože počasí bylo tentokrát na naší straně, podzimní rostliny ještě měly čas nakvést. Fotografie uveřejnéné v této zkrácené reportáži byly pořízeny 15.10.


Celý záhon začíná nízkou podzimní astrou. Je to poměrně aktivní druh, který má tendenci se rozrůstat do prostoru. Proto se nachází na samotném okraji záhonu, kde je ze tří stran v rozrůstání silně omezený. Pro úplnost - je to kultivar Kristina, od druhu Aster dumosus.


V popředí tohoto obrázku se nachází málo známá, zato velmi vděčná a skromná vyšší trvalka krásnoočko - Coreopsis tripteris. Kvete od konce srpna drobnými žlutými květy.


A tento snímek je hlavním předmětem zájmu dnešního povídání. Je to totiž typicky podzimní skupina trvalek. Dominantním prvkem této sestavy je slunečnice - Helianthus´Lemon Queen´. To je ten velký žlutý trs. Tato kytka patří také do velké skupiny opomíjených trvalek. Vysoké trvalky to v naších zemích mají sakra těžké. Pěstitelé je moc nenabízí, neboť zákazníci je moc nechtějí. A nechtějí je proto, že je moc neznají. No jak by je znali, když je pěstitelé moc nepěstují. A média o nich moc nemluví, protože ... No je to trochu zakletý kruh. Vysoká fialově purpurová rostlina poblíž plotu je jedna z podzimních aster - Aster ´Crimson Brocade´.

A s tímto obrázkem se prozatím rozloučíme. Jak jste jistě poznali, jedná se o stejnou trvalkovou skupinu, jaká byla na předešlém snímku. Jenom obrázek byl pořízený z opačného pohledu. Zdá se, že při troše štěstí ani květinové záhony nemusí být na podzim úplně smutné. Děkuji vám za vaši pozornost a těším se na vaše návštěvy.

1 komentář: