čtvrtek 5. ledna 2012

Obrázky z Třeboně – původně publikováno 9. září 2010


autor - Pavel Chlouba - více informací a kontakt www.fotoflora.cz, pavelchlouba@gmail.com
Tato nová rubrika - "Zahradník v montérkách" představuje pohled na zahradu a rostliny z trochu jiného úhlu. Zatímco "Zahradník na cestách" trajdá kudy tudy a všechno komentuje, zahradník v montérkách opravdu tvoří. Sází, přesazuje, zalévá, hnojí, stříhá a pořád něco vymýšlí.
 
Ano, právě v této rubrice vás občas pozvu do naší tvořivé zahradnické kuchyně, z času na čas uděláme elektronický den otevřených dveří, aby jste mohli nahlédnout, jak se to všechno míchá a kombinuje a jak to potom třeba může vypadat.

Nyní vás zvu na malý výlet do Třeboně, kde jsme měli tu čest trošku vylepšit jeden malý, místní parčík. Jedná se o místo, které těsně doléhá k lázním Berta a denně zde projde mnoho lidí. Podíváme se tedy stručně na vznik převážně trvalkových záhonů.
 
Duben 2010 - takto parčík vypadal na začátku naší práce. Ještě před tím na pozemku rostlo několik keřů i jehličnanů. Protože nejlepší léta měly již dávno za sebou, musely ustoupit před blížící se rekonstrukcí. Na dnešní exkurzi budeme sledovat zejména vývoj úzkého záhonu mezi chodníkem a plotem.
 
Květen 2010 - na začátku bylo nutné odstranit původní porost trávy a připravit půdu pro další výsadbu. Tato etapa není příliš zábavná, ale pro další existenci výsadby je velmi důležitá.
 
Květen 2010 - tentokrát se na záhon díváme z opačné strany. Po chemické likvidaci původního trávníku došlo k ručnímu zrytí všech ploch určených k výsadbě. Původní půda byla vylepšena zahradnickým substrátem, který byl vpraven do horní vrstvy půdy.
 
Květen 2010 - když byly všechny přípravné práce beze zbytku hotovy, mohlo konečně dojít i na vlastní výsadbu. Ještě před ní byly trvalky rozmístněny na záhon. Zdánlivě chaoticky, ale i v tomto případě zdání klame.
 
Květen 2010 - díváme se na záhon, na kterém byla čerstvě dokončena výsadba. To tmavé pod rostlinami není mulčovací kůra. Jedná se druh substrátu, který mimo jiné obsahuje i jisté procento částečně zkompostované kůry. Ta je však rozemleta na jemné částice, takže tato mulčovací hmota je jemná a pro život trvalek velmi vhodná. Tento obrázek jsem vybíral velmi důsledně. Je zde totiž již vidět místo pro lavičku a zejména kovový sloup hydrantu. Oba tyto prvky budou důležité za chvíli, aby jste toto místo poznali i později - až trvalky trochu poporostou.
Září 2010 - tak trvalky za léto opravdu trochu poporostly. Hydrant stále zůstal na svém místě, ale rostliny poněkud nabyly na objemu. Červeně kvetoucí rostlina patří mezi rdesna, její celé jméno zní trochu exoticky - je to Persicaria amplexicaulis ´Speciosa´.
 
Září 2010 - pro jistotu se na stejné místo podíváme i z druhé strany. Hydrant už tohoto pohledu není vidět (to je dobře!), vykukuje už jenom lavička. Vedle Persicariejsou celkem vlevo vidět jemná stébla vytrvalého prosa. V pozadí kvetou astry, rozchodníky a třapatky. I na ně se podíváme více zblízka.
 
Září 2010 - ještě jeden pohled směrem k zelenému domečku. Tak tady jsou společně k vidění hydrant s lavičkou. Za pozornost stojí velká zelená hmota vysoká stejně jako blízký plot. Tato rostlina ještě na svoji příležitost teprve čeká. Jestli podzimní počasí vykouzlí alespoň pár teplých dnů, měla by se zelená koule přebarvit do barvy žluté. Jedná se o vytrvalý druh slunečnice, který tvoří velké množství středně žlutých květů o průměru 5-6 cm. Tato slunečnice se jmenuje Helianthus ´Lemon Queen´.
 
Září 2010 - dnešní exkurzi ukončíme pohledem na celý záhon. Ještě by zde měly vykvést nějaké podzimní astry a zmíněná slunečnice. Možná si proto ještě letos tuto návštěvu trochu zopakujeme. Uvidíme, záleží i na počasí. Tento parčík má ještě několik zajímavých zákoutí, možná se časem zaměříme i na ně. Pro začátek jsem vám jenom chtěl ukázat, co trvalky dovedou za relativně krátkou dobu. Samozřejmě platí, že se jim takto daří jenom v dobrých podmínkách.
Jestli jste se dočetli až sem, děkuji vám za trpělivost. A těším se na vaše návštěvy.

Žádné komentáře:

Okomentovat