středa 11. ledna 2012

Na návštěvě v zahradě Bolfracks

Pavel Chlouba - www.fotoflora.cz  pavelchlouba@gmail.com


Poprvé se s vámi všemi zdravím v roce 2011 a také se omlouvám, že jsem se chvilku neozval. Ale neděje se nic mimořádného, opět se spolu pustíme po cestách necestách za poznáváním krás zahradnického umění, případně si znova zasoutěžíme, nebo si představíme nějakou zajímavou rostlinu.

První letošní cesta nás zavede až do vzdálených kopců skotské vrchoviny. Podíváme se spolu na půvabnou zahradu Bolfracks, která se nachází téměř přesně na sever od skotského města Perth, skoro v samém středu skotské země.


 
Celá zahrada se nachází ve svahu a je rozdělená na několik celkem odlišných částí.

úterý 10. ledna 2012

Květinový trh v Amsterdamu


Pavel Chlouba www.fotoflora.cz pavelchlouba@gmail.com


Před nedávnem jsem vám slíbil malou návštěvu amsterdamského květinového trhu. Tak plním slovo a podíváme se spolu na toto zajímavé místo. Květinový trh se nachází přímo na břehu jednoho z četných amsterdamských kanálů.
 Když se k trhu přiblížíte na dosah, bez jakýchkoliv pochybností budete vědět, že jste na správném místě.

pondělí 9. ledna 2012

Amsterdam - květinový, svobodný i kontroverzní


 Pavel Chlouba, www.fotoflora.cz ,pavelchlouba@gmail.com


Je hlavním městem Holandska, ale také možná hlavním městem bicyklů, kanálů, květin a nevázaného života. Amsterdam. Město historické, přístavné, podivné i vzrušující, místama přátelské a jinde strašidelné, odpudivé nebo pořádně bláznivé. Mrkněme společně na chvilku do jeho uliček a schovaných zákoutí, ať alespoň trochu víme, s čím, neboli s kým máme tu čest.
 Kola a Amsterdam patří k sobě.

neděle 8. ledna 2012

Okrasné jabloně

autor Pavel Chlouba, www.fotoflora.cz  , pavelchlouba@gmail.com


Když se řekne jablíčko, někdo si představí Spartan, Topaz, Jonagold, či při troše nostalgie k starým časům třeba Matčino či Ontario. Ale kromě ovocných odrůd existuje také celá řada jabloní ozdobných. Ty můžou být krásné či zajímavé jak květy, tak také nádhernými plody. Je to trochu legrační situace. Kdysi dávno se z drobnoplodých odrůd šlechtili velkoplodé, dnes se opět šlechtí zpátky na odrůdy s malými plody. A jen tak mimochodem, týká se to také odrůd ovocných. Maloplodé odrůdy ovocných jabloní se šlechtí se záměrem vypěstovat jenom tak velké jablíčko, aby se  dětem akorát   vešlo do krabice na školní svačinu. Ale vraťme se zpátky k jabloním okrasným.
 Koupit si dnes rostlinku okrasné jabloně by snad neměl být žádný velký problém.

Rajčatová kouzla pan Stekovicse


autor Pavel Chlouba, www.fotoflora.czpavelchlouba@gmail.com

Chci se vás zeptat, jestli náhodou nevíte, kolik odrůd rajčat asi může existovat? Ne, dnes to není klasická hádanka, ve které se dá něco vyhrát. Sám totiž neznám přesnou odpověď, tak ji nemůžu chtít ani po vás. Ale i tak jednu zajímavou informaci pro vás mám. Znám totiž jednoho farmáře, který má momentálně ve sbírce přibližně 3200 odrůd této zeleniny. Kouzlu rajčat propadl stejně jako někteří podlehli kouzlu sbírání známek, autogramů nebo motýlů. Tento sympatický chlapík bydlí v Rakousku a rajčata tvoří pevnou součást jeho života. Jmenuje se Erich Stekovics a bydlí kousek od Neziderského jezera, v jedné z nejúrodnějších oblastí Rakouska.