středa 4. března 2015

Arboretum Kalmthout

Zimní období nepatří zrovna k nejatraktivnějším termínům pro zahradnické cestování. Ale i v tomto čase lze vidět zajímavé věci. Právě v zimě vykvétá několik druhů keřů, z nichž některé jsou velmi atraktivní. Do této skupiny patří třeba vilíny (Hamamelis), které podle průběhu zimy kvetou  někdy  už v lednu, nebo dokonce v prosinci. Řadí se tedy právem k prvním kvetoucím (nebo naopak posledním) keřům celé zahradnické sezóny. Vilíny můžeme sem tam potkat v soukromých zahradách, nebo i v parcích a zahradách botanických.


Největší sbírkou těchto keřů v rámci Evropy, se vyznačuje belgické arboretum v městečku Kalmthout. To se nachází nedaleko Antverp. Právě Kalmthout je pro zimní zahradnické cestování cílem nesmírně atraktivním.

Nabízí kouzelné pohledy na staré a hezky narostlé stromy.
Některé z nich působí opravdu impozantně. Třeba bílé kmeny břízy himalájské (Betula  jacquemontii) působí v tomto období velmi působivě.
Při pečlivém a vnímavém pozorování zde nalezneme nádherná zákoutí i skvělé detaily. Takto třeba vypadá trochu starší větev rododendronu.
Už samotný vstupní areál působí nesmírně příjemně. Snoubí v sobě moderní styl i vkus a dává příchozím znamení, že návštěvu arboreta se opravdu vyplatí podniknout.
Hned za vchodem z vnitřní strany to pak začne. Ačkoliv je k vidění mnoho zajímavého, v zimním čase jsou tou největší atrakcí právš rozkvetlé květy vilínů. Je jich tu k vidění na několik desítek odrůd. K těm často pěstovaným a u nás poměrně často nabízeným patří třeba odrůda Hamammelis x intermedia 'Pallida'.
Vilínu je ale opravdu hodně, alespoň těch sbírkových. Tak tady je na ukázku alespoň čtveřice vybraných odrůd. Některé z nich se u nás sehnat dají docela snadno, jiné jsou však spíše sbírkového charakteru. Až na výjimky jsou vilíny docela široké a mohutné keře. Máte-li na zahradě pro ně místo, doporučuji si alespoň jeden kus pořídit. Jaro k vám jejich prostřednictvím přijdem mnohem rychleji, než je obvykle běžné.
Děkuji za pozornost.

2 komentáře:

  1. Krásné! Ty břízy se mi moc líbí a vilíny mám ráda. Škoda, že nemáme větší zahradu, mám jenom jeden vilín, žlutý, ale z těch ostatních bych si jistě vybrala.....

    OdpovědětVymazat
  2. Vždycky, když přijdu na zahradu k rodičům svého přítele, začnu snít o tom, že si tě jednoho krásného dne pozvu, abys z ní udělal příjemné místo, Pavle.
    Zahrada je veliká, ale jsou na ní jen prastaré ovocné stromy, které mají větve až k zemi, a pod nimi tráva, která se díky tomu vůbec nedá posekat. :(
    Když vidím ty nádherné zahrady a parky, které na svém blogu ukazuješ, je mi to strašně líto.
    Arboretum Kalmthout je nádherné místo i v zimě. Jaké asi musí být na jaře!

    Posílám pozdrav a přeji hezké úspěšné dny. :) Hanka

    OdpovědětVymazat